Grønskjeret barnehage skal bidra til et mer bærekraftig samfunn og tar derfor ansvar for vår miljøpåvirkning. En viktig del av arbeidet er å være Miljøfyrtårn-sertifisert. Det betyr at vi har etablert et miljøledelsessystem som styrer klima- og miljøarbeidet og hjelper oss med kontinuerlig forbedring. Sertifiseringen inneholder også konkrete krav som må oppfylles innen arbeidsmiljø, avfall, energi og innkjøp. Hvert år innrapporterer vi tall for våre aktiviteter som resulterer i et statistisk klimaregnskap. Denne informasjonen gir oversikt over framgang og forbedringspotensial.
En del av Miljøfyrtårn-sertifiseringen handler om samspillet mellom virksomhet og samfunnet. Derfor inviteres foresatte, samarbeidspartnere og andre interessenter til å gi innspill om hvordan klima- og miljøpåvirkningen av vår virksomhet kan forbedres.
Vår policy for klima, miljø og arbeidsmiljø som leder arbeidet er:
Vi vil at folk skal trives her!
Vi vil ikke at noen skal skade seg eller bli syke av å være i barnehagen!
Vi vil ikke at det skal brenne her eller at barnehagen skal forfalle!
Vi vil ivareta barn og ansattes, helse, trivsel og sikkerhet!
Vi vil bruke, respektere og ta vare på naturen!
Vi vil senke energiforbruket og redusere avfalls mengden!
Vi vil minske klimaavtrykket vårt og drive mer bærekraftig!
Miljøpolicyen følges opp med konkrete mål:
Redusere strømforbruket.
Ingen skal få hørselskader i barnehagen.
Redusere avfallsmengden.
Redusere bruk og mengde av kjøtt i mat.
Tiltak for å nå målene:
Slukke lys i rom som vi ikke oppholder oss i, gå gradvis over til led i belysning, lukke dørene i yttergangene ved kaldt vær for å hindre kald luft inn i bygget. Skifte termostater på varmekabler og varmeelementer på ventilasjon, bytte ut de eldste panelovnene til mer energieffektive,
Følge opp, om det kommer inn hendelser på våre årlige kartleggingsrunder fra de ansatte i forhold til området støy. Tilby hørselstest ved behov.
Være bevisste ved innkjøp for å redusere forbruk og avfall. Trenger vi å kjøpe? Trenger vi å kjøpe nytt? Kjøper vi kvalitet? Varer produktet lenge? Kan vi byttelåne fra andre avdelinger? Kan produktene repareres (kjøpe reservedeler)?
Være oppdatert på når Bir (eller andre leverandører) tilbyr forbedret/utvidet sorteringssystemer og være videre observant på egen praksis slik at vi kan kilde sortere enda bedre.
Øke mengden grønt (grønnsaker, korn, frukt og bær, belgvekster) i maten og minske mengde kjøtt. Lage retter uten kjøtt.
Har dere innspill til hvordan klima- og miljøpåvirkningen av varer/tjenester kan forbedres hos Grønskjeret barnehage?
Vi ser fram til å jobbe sammen for å skape et mer bærekraftig samfunn. Gjennom kunnskap om og gode opplevelser i naturen, tror vi våre barn vil verne om kloden vår, både som «liten» og som «stor»! 😊